teisipäev, 2. jaanuar 2018

Elust-olust

Tükk aega olen tahtnud jagada muljeid ka elust - olust, ehk igapäevastest huvitavatest tähelepanekutest.

Kõigepealt liiklus.
Esiteks on see siin parempoolne ja tahab saada harjumist. Ikka veel vaatan üle tee minnes valele poole ja nii on väga lihtne auto alla jääda. Ringteed tulevad juba hästi välja, aga algus oli ikka sügavat mõttetööd vajav. Vahel ikka juhtub, et tahan taksosse istudes juhikohale minna :). Liikluskultuur on üldiselt väga viisakas, maantee kiirust ei ületatakse ning linnas lastakse ilusasti vahele. Signaalitamise komme on ainult aasiast kuidagi siia (peamiselt küll Sydneysse) imbunud ja seda siin ikka kuuleb. Liiklusmärgid on kõik tekstiga ning vahel on seda teksti nii palju, et ei jõua ära lugeda..

Eriti keeruline võib olla parkimine, mõnda silti ikka annab lugeda. Ja tollimaksuga teed on ka lahedad, kaks korda oleme nüüd trahvi saanud nii et pole ühtegi tolli silti näinud. Lisaks saime veel ka parkimistrahvi, sest auto ei olnud pargitud esiots sõidusuuna poole (see oli siis Melbsi äärelinnas väikeses tänavas). Selle trahvi me vaidlustasime või noo kirjutasime sinna haleda kirja, kuidas kaks rumalat eest tütarlast ei teadnud et nii ei tohi ja kindlasti enam nii ei tee. Trahviteate vastus tuleb aga tavapostiga (nagu kõik teised asjad siin) ehk see võtab terve igaviku aega ja saatma oeavad nad selle veel tagatipuks Queenslandi Brisbane'i, sest auto on sinna registreeritud. Vaene Taavi saab ainult meie trahve avada :), kriminaalid. Valesti parkimine maksab 95$.


Inimesed
Inimesed on kõik ülisõbralikud ja liiga viisakad. Iga asja peale tuleb kohe sorry ja iga võõras poes või tänaval uurib, et kuidas sul läheb. Väga lihtne on end kuhugi vestlusesse unustada või täiesti võõraste inimestega poes või pargis või rongis lihtsalt lobiseda. Ja tavaliselt räägib tõeline australlane sulle ikka kogu oma elu loo äna ning loomulikult näitab telefonist ka laste või naise/mehe pilti. Ja seda ka autoroolis :). Kolm korda on meile ka õlut pakutud või antud. Sellist avatust igapäevastel teemadel ja lahkust polegi kusagil mujal kohanud. Saame siin ise paremateks inimesteks. Selle avatuse ja lahkuse tahan küll siit kaasa võtta.

Alkopoed
Sarnaselt Rootsiga müüakse siin alkoholi ainult episoodides (v.a. Aldi, kust saab lisaks toidukaubale ka siidrit, õlut ja veini) 3 suuremat ketti BWS, Liquorland ja bottleshop. Ning alkoholi ostmiseks on alati dokumenti vaja, ka 80 aastastel ja ka neil kes ei osta vaid on lihtsalt poes. Näiteks kui Mann ostis siidrit pidin ka mina dokumenti näitama. Selline on kord. Mõnes osariigis pidi veel karmim olema, et üle teatud koguse päevas ühele inimesele ei müüdagi. Niiet kui sünnipäev tuleb pead nädal otsa iga päev poes käima :).

Töötamine
Igaks tööks on siin mingit paberit vaja (ticket), et kui tahad ettekandjana töötada kohas, kus serveeritakse ka alkoholi, siis peab sul olema RSA (maksab 98$ NSW osariigis), see peab olema ka siis kui sa seal vaid nõusid pesed. Ja igas osariigis tuleb see veel eraldi teha. Ehitustöödeks peab olema white card, liiklusreguleerijal (need,  kes hoiavad neid stop märke ehitustööde alas) ka oma paber jne jne jne.. See on lihtsalt uskumatu, mis tööstusharu on loodud nende lubadega. Ulme. Keskmine töötasu lihttöödel on 20-24$ tunnis (ettekandjad, ehitustööd, koristustööd, tööd farmis jne). Seevastu kui oskad mõnd eritööd võib tunnitasu päris kõrge olla, torumeestel kuni 60$ tunnis, väikelaevakaptenid 55$ jne. Mis on hästi tore on see, et töö, ükskõik milline on siin väga hinnas. Et pole oluline, kas oled koristaja või advokaat, sind respekteeritakse võrdselt. Pole paremaid ja kehvemaid või lollide inimeste töid. Kõik on tõesti võrdsed. Ja kui kusagile tööle tahad saada, on soovitajad väga olulised, need helistatakse läbi ja kindlasti peab sul soovitaja olema.

Igapäevane elu
Siin ei kasutata eriti emaile, need lähevad kuhugi tühja auku ning keegi neid ei loe. Kui tahad kuhugi tööle saada või ükskõik mis infot, siis tuleb helistada. Ja ka kõneteadete jätmine on väga popp. Harjutamist tahab saada see helistamise kultuur :). Joogivesi on igal pool tasuta, sealhulgas pargid ja rannad (palju on pudelite täitmise kohti), samuti tualetid. Isegi kõige paksemas ja kaugemas padrikus on tualett (enamasti vesiklosett) ja seal on paberit. Ja keegi ei viruta seda endale ega tee mõnd muud lollust. Prügikaste on aind linnades vähevõitu ja neid peab veidi otsima :). Ka korterit üürides on soovitajad vaja, et sa ikka hea ja tore inimene oleksid.





x

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar