reede, 23. veebruar 2018

Karin farmis

Mina sain tööle Sydneyst 5h autosõitu põja poole Tamworthi kanti ühte lammaste ja lihaveiste farmi. Polnudki ammu käsi mustaks teinud. Siin on kaks eraldi valdust üks 5000 aakri suurune maalapp lammastele ja teine 6000 aakrine maalapp veistele (veiseid on peremehel 14000-15000, kes neid ikka lugeda jõuab). Töölisi kaks + mina ja peremees ise. Nädala olen nüüd tööd rabanud ja kurta ei saa. Peamiselt vaktsineerime loomi, ajame neid ATVde ja koerte abil erinevatele karjamaadele ja kontrollime et loomad terved oleksid. Töö pole raske, kuid üsna tolmune ja päike ka kütab mõnuga. ATVd on muidugi lahedad ja karja ajamisel teevad koerad suurema osa tööst ära - väga lahe on neid majandamas vaadata ning käske jagada. Tööpäev algab kell 7 ja enamasti kestab 4ni. Hommikul on veel kohvipaus ja lõunaks antakse tund aega. Peremees ise on hästi tore ja töökeskkond mõnus.
Lambad aias enne vaktsineerimist

 Lihaveiste vaktsineerimine 





Peremees, põhiline töövahend - ATV ja töökas kolli Stanley

Kõige suurema sõbraga selfi

Nädalaga olen omandanud nii mõnegi uue oskuse. Näiteks olen nüüd võimeline lehmi ja lambaid õiges suunas juhtima, neid vaktsineerima, märgistama ja isegi tõule iseloomulikke tunnuseid märkama. Lisaks oskan tigeda veise eest kõrvale põigata, traktorit ja teisi seadmeid õlitada ja määrida, külvamismasinal atra seadistada, voolikuid parandada ja vahetada, ATV rehve- ja traataedu parandada, toruühendusi vahetada ning metssigadele lõksu seada.



Nüüd oskan ka traktoriga sõita :)

Lammaste laadimine treilerisse, peale müüki. Ja lammaste karjamaade kaart (5000 aakrit kokku).


Mõned lambakoplid on väga mägised ja ATVdega seal sõit on paras kangelastegu, aga vaated ilusad ja koerad saavad hea trenni.




Loomulikult tuleb lambaid ka pügada. Omanik tahtis kõik 14 000 lammast pügatud saada 2 nädalaga, kuid kuna 5 pügaja asemel oli meil esimesel nädalal 3,5 pügajat ning teisel nädalal 2,5, siis kokku läheb meil 3 nädalat. Nüüd viimasel nädalal on viis pügajat ja lõpuks töö edeneb. Ùks pügajatest siis õpipoiss ja teistest poole aeglasem seega 0.5. Pügamine on füüsiliselt päris raske töö, terve päeva kummargil ja pead 40-50kg lambaid paika sättima. Mul lasti ka proovida ja eks ta ole same tehniline, kuid samas ka väga üksluine.




Veel farmipilte








Ja nagu Mannulgi on ka minul väike lisatöö. Nimelt käin nädalavahetustel ühel kestvusratsutajal abis hobuseid sõitmas. 
Polegi ratsutamise eest Raha saanud, tavaliselt maksan ise peale. Aga Rennee, kelle juures käin, on hästi tore. Hobuseid on tal 50, enamik neist noored, pole veel saduldatud. Neli hobust võistlevad, neist 2 on viie aastased, üks kuuene ja üks juba kogenud hobune 12.


Farmis hakkavad sündima talled.

Mõned pildid veel Rennee hobustest ja koertest.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar